Saturday, October 1, 2016

Resepi Tamagoyaki


Resepi Tamagoyaki

*Ini sebenarnya telur dadar yang digulung berlapis lapis.

Bahan-bahan

3 biji telur
4 sudu besar air+setengah sudu teh dashi
2 sudu besar gula
1 sudu besar kicap shoyu
Secubit garam

Cara membuatnya

Pecahkan telur dan kacau supaya telur kuning dan putih bercampur. Tapi jangan sampai berbuih.
Dalam bekas lain, campurkan bahan yang selebihnya dan kacau sehingga gula larut.

Campurkan kedua-dua bahan tersebut.

Sapu permukaan kuali non-stick dengan minyak. Kalau boleh gunakan kuali 4 empat segi supaya mudah dibentuk dan digulung.

Tuangkan sebahagian sebatian telur ke dalam kuali. Mula menggulung apabila ianya sudah mula masak. Gulung sehingga habis. Ketepikan.

No comments:

Post a Comment