Friday, February 3, 2017

Resepi Makizushi atau Sushi Gulung



Resepi Makizushi @ Sushi Gulung

BAHAN-BAHAN
1/2 kg beras jepun              
Cuka (untuk sushi)
3 biji telur
1 batang timun
Salad
Udang
5 helai seaweed
Mayonis
Bamboo mat

Note: isi dalam boleh diganti dengan tuna, ikan salmon dan lain-lain mengikut citarasa masing-masing.

CARA-CARA

Masak beras jepun seperti masak nasi biasa.

Bila dah masak, masukkan nasi ke dalam bekas besar dan tuangkan cuka sushi ke atas nasi. Kacau nasi dengan cuka rata, biarkan nasi sejuk.

Udang direbus dan dibuang kulitnya.

Telur dipukul sekejap dengan sudu dan goreng dengan sedikit minyak. Bila dah masak, potong telur panjang-panjang.

Buang sedikit kedua-dua belah hujung timun. Potong memanjang. salad dibersih dan potong besar-besar(sehelai salad potong dua.)

Ambil sehelai seaweed, letakkan di atas bamboo mat. Senduk nasi dan ratakan nasi ke semua bahagian seaweed tersebut.

Kemudian letakkan sehelai lettuce diatas nasi. Diikuti telur, timun, dan udang. Akhir sekali masukkan mayonis.

Gulung makizushi tersebut padat-padat.

Potong makizushi seperti gambar di atas. Siap utk dihidang.

*** Jika tiada cuka Jepun boleh guna cuka biasa. Sukatannya ialah, 1 1/2 sudu besar cuka + 1 sudu besar gula + 1/2 sudu kecil garam. Didihkan sekejap hingga gula hancur, sejukkan dan gaul dengan nasi sushi.

**** Untuk yang mencari Seaweed/Nori, Sushi Vinegar (cuka untuk buat sushi), Mayonis, serta Shoyu boleh dapatkan dari saya, PM page ini @ WhatsApp saya 017 4085 409 ye.. Terima kasih banyak... :)


*Gambar sekadar hiasan.

No comments:

Post a Comment