Agedashi tofu ni kalau makan di restoran harga semangkuk boleh cecah RM12. Kalau buat sendiri, boleh makan bermangkuk-mangkuk sampai puas. Jimat.
Nak buatnya pun bukanlah perlukan teknik memasak yang beria ria.. Hanya ikut resepi.
Buat sosnya dulu.
1 cawan dashi
2 sudu besar shoyu
2 sudu kecil gula dilarutkan dlm 2 sudu besar air
Masukkan semua bahan ke dalam periuk & masak sampai mendidih. Tutup api dan ketepikan
Tauhu goreng
Tauhu lembut
4 sudu besar tepung jagung atau tepung kentang
Minyak untuk menggoreng
Tauhu lembut ni saya pilih tauhu steam yang lebih "firm" dan mudah dikeluarkan. Letakkan di atas tuala yang bersih atau 3-4 lapis tisu dapur. Letak piring atas tauhu supaya air dari dalam tauhu dikeluarkan. Tukar tisu dapur jika perlu. Lebih kurang 15minit.
Potong tauhu yang dah ditoskan airnya ikut saiz yang disukai. Kemudian sapukan tepung ke semua permukaan tauhu. Panaskan minyak dan goreng secara tenggelam (deep fry).
Goreng hingga warnanya agak kekuningan. Angkat dan masukkan ke dalam mangkuk.
Siramkan sos yang telah dimasak tadi. Taburkan daun bawang, bonito flakes dan parutan lobak putih.
Sedia untuk dimakan.
Kos membuatnya.. Tak sampai RM5 pun tau. Beli sebotol shoyu 330ml dengan kami. Boleh makan sampai jemu.. haha..
No comments:
Post a Comment